Jakie krzewy można wyciąć bez zezwolenia?

Jakie krzewy można wyciąć bez zezwolenia?

Kategoria Porady
Data publikacji
Autor
EkologicznyZakatek.pl

Jakie krzewy można wyciąć bez zezwolenia? Co do zasady bez zezwolenia wolno usunąć krzew lub skupisko krzewów do 25 m² oraz krzewy rosnące na terenach ozdobnych z urządzonymi nasadzeniami, a także krzewy owocowe poza terenami zieleni i nieruchomościami zabytkowymi. Dodatkowo nie wymaga zezwolenia usunięcie krzewów przy przywracaniu gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego. Poniżej znajdziesz komplet zasad i wyjątków wraz z praktycznym schematem postępowania.

Jakie krzewy można wyciąć bez zezwolenia?

Bez zezwolenia można usunąć krzew albo skupisko krzewów o powierzchni nieprzekraczającej 25 m². Kluczowe jest zmierzenie faktycznej powierzchni zajętej przez rośliny, a nie liczby sztuk czy ich wysokości.

Bez zezwolenia można usunąć krzewy rosnące na terenach pokrytych roślinnością pełniącą funkcje ozdobne, o ile są to nasadzenia urządzone pod względem doboru gatunków i rozmieszczenia. Wyjątek ten nie obejmuje pasa drogowego drogi publicznej, terenów zieleni oraz nieruchomości wpisanych do rejestru zabytków.

Bez zezwolenia można usuwać krzewy owocowe, przy czym zwolnienie nie dotyczy terenów zieleni ani nieruchomości wpisanych do rejestru zabytków.

Nie jest wymagane zezwolenie, gdy usunięcie krzewów ma na celu przywrócenie gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego. Warunek ten musi wynikać z rzeczywistego celu prac, a nie stanowić obejścia przepisów.

Podstawą prawną zwolnień i obowiązków jest ustawa o ochronie przyrody, w szczególności art. 83f ust. 1, który wylicza przypadki, w których zezwolenie nie jest wymagane.

Czym jest krzew w rozumieniu przepisów?

Krzew to wieloletnia roślina o zdrewniałych pędach, zwykle rozgałęziająca się przy ziemi. W praktyce prawnej większe znaczenie niż nazwa gatunku ma to, czy rośnie pojedynczo czy w skupisku oraz jaką powierzchnię to skupisko zajmuje i gdzie się znajduje.

  Wycinka drzew kiedy potrzebne jest pozwolenie?

Jak liczyć powierzchnię skupiska krzewów?

Powierzchnię skupiska należy rozumieć jako obszar faktycznie zajmowany przez krzewy. Nie sumuje się wysokości ani nie przelicza roślin na sztuki. Po przekroczeniu 25 m² co do zasady trzeba uzyskać zezwolenie, chyba że zastosowanie ma inny ustawowy wyjątek.

Gdzie lokalizacja decyduje o zgodzie?

Miejsce wzrostu krzewów ma kluczowe znaczenie. Krzewy na terenach ozdobnych z urządzonymi nasadzeniami mogą korzystać ze zwolnienia, ale nie dotyczy to pasa drogowego drogi publicznej, terenów zieleni ani nieruchomości wpisanych do rejestru zabytków.

Usuwanie krzewów z pasa drogowego drogi publicznej może wymagać zezwolenia niezależnie od ich funkcji ozdobnej. Analogicznie bardziej rygorystyczne zasady obowiązują na terenach zieleni i na nieruchomościach wpisanych do rejestru zabytków.

Czy krzewy owocowe można usuwać bez zezwolenia?

Tak, krzewy owocowe co do zasady są objęte zwolnieniem z obowiązku uzyskania zezwolenia. Zwolnienie to nie ma zastosowania na terenach zieleni oraz na nieruchomościach wpisanych do rejestru zabytków. W tych lokalizacjach wymagania są bardziej restrykcyjne.

Kiedy przywracanie gruntów do produkcji rolnej zwalnia z zezwolenia?

Zezwolenie nie jest wymagane, gdy usunięcie krzewów służy przywróceniu gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego. Przepis ten stosuje się wówczas, gdy rzeczywistym celem jest wznowienie użytkowania rolnego, a nie inny zamierzony rodzaj zabudowy lub inwestycji niezwiązanej z rolnictwem.

Czy wycinka na prywatnej działce zawsze jest swobodna?

Nie. Dla osób fizycznych na prywatnej nieruchomości, gdy cel nie jest związany z działalnością gospodarczą, prawo przewiduje uproszczoną procedurę zgłoszenia zamiaru usunięcia roślinności. Nie oznacza to jednak pełnej dowolności. Wciąż trzeba sprawdzić, czy zachodzą ustawowe zwolnienia lub ograniczenia wynikające z lokalizacji oraz czy nie obowiązuje dodatkowa ochrona gatunkowa lub konserwatorska.

Na czym polega różnica między krzewami a drzewami?

Dla krzewów decyduje przede wszystkim powierzchnia skupiska i lokalizacja. Limity obwodu pnia dotyczą wyłącznie drzew. Dla drzew stosuje się progi obwodu 50, 65 i 80 cm mierzone na wysokości 5 cm, przy czym te wartości nie mają zastosowania do krzewów.

  Czy drzewa owocowe można wycinać cały rok?

Jak sprawdzić, czy potrzebujesz zezwolenia?

Stosuj poniższy schemat:

  • Ustal, czy to na pewno krzew, a nie drzewo lub inna roślinność. Limity obwodu pnia nie dotyczą krzewów.
  • Zmierz powierzchnię skupiska krzewów. Do 25 m² co do zasady nie wymaga zezwolenia, o ile nie zachodzą wyjątki lokalizacyjne.
  • Zweryfikuj lokalizację. Sprawdź, czy nie jest to pas drogowy drogi publicznej, teren zieleni ani nieruchomość wpisana do rejestru zabytków.
  • Określ rodzaj krzewów. Dla krzewów owocowych istnieje odrębne zwolnienie z wyłączeniami dla terenów zieleni i nieruchomości zabytkowych.
  • Ustal cel prac. Przywracanie gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego korzysta ze zwolnienia.
  • Sprawdź dodatkową ochronę. Ochrona gatunkowa i ochrona zabytków mogą ograniczać możliwość wycinki niezależnie od zwolnień administracyjnych.
  • Wybierz właściwą procedurę. Gdy brak zwolnienia, konieczne może być zezwolenie albo zgłoszenie zamiaru usunięcia roślinności w trybie uproszczonym dla osób fizycznych.

Dlaczego zgody administracyjne to nie wszystko?

Brak obowiązku uzyskania zezwolenia nie uprawnia do niszczenia siedlisk, gniazd lub schronień gatunków chronionych. Przed rozpoczęciem prac należy upewnić się, że krzewy nie są objęte ochroną gatunkową i że działania nie naruszą zakazów ochrony przyrody. Wycinka powinna być planowana z uwzględnieniem cyklu przyrodniczego i ograniczeń prawnych.

Co jeszcze warto zweryfikować przed wycinką?

W razie wątpliwości sprawdź kto jest właścicielem lub posiadaczem terenu, gdzie dokładnie rosną krzewy, jaką powierzchnię zajmuje skupisko, czy teren jest zabytkowy, stanowi teren zieleni lub pas drogowy, czy rośliny nie są objęte ochroną gatunkową i czy prace nie mają związku z działalnością gospodarczą. Sam fakt, że krzew jest stary lub silnie rozrośnięty nie przesądza o obowiązku uzyskania zezwolenia. Decydują ustawowe kryteria i lokalizacja.

Dlaczego podstawą jest art. 83f ustawy o ochronie przyrody?

Artykuł 83f ust. 1 szczegółowo określa przypadki, gdy zezwolenie nie jest wymagane dla usuwania drzew i krzewów. Na jego podstawie stosuje się m.in. próg 25 m² dla skupiska krzewów, zwolnienia dla krzewów owocowych i terenów ozdobnych oraz ograniczenia wynikające z pasa drogowego, terenów zieleni i ochrony zabytków.

Dodaj komentarz